Wat is thuisonderwijs?

Kinderen die thuisonderwijs krijgen, gaan niet naar school. Ouders kiezen er bewust voor om hun kind(eren) thuis te houden en zijn zelf verantwoordelijk voor het leerproces van hun kind(eren).
Thuisonderwijs ziet er bij iedereen anders uit. Het kent vele vormen. Sommige mensen doen aan unschoolen of kiezen voor een speciale methode zoals die van Charlotte Mason of Maria Montessori. Weer anderen kiezen voor dezelfde leermethodes die ook op school gebruikt worden (Veilig leren lezen, De wereld in getallen etc.). Ik schreef al eens een blog over de verschillende thuisonderwijs methodes. Daar lees je hier meer over.

Thuiszitter, tijdelijk thuisonderwijs en thuisonderwijs

Het aantal kinderen in Nederland dat niet naar school gaat is hoog. Maar lang niet alle ouders van die kinderen hebben bewust gekozen voor het geven van thuisonderwijs. Zo heb je een grote groep thuiszitters. Dit zijn kinderen die om wat voor reden dan ook niet naar school kunnen. Dit kan zijn wegens psychische of lichamelijke klachten, maar bijvoorbeeld ook door een onveilig thuissituatie.
Daarnaast zijn er ook kinderen die tijdelijk thuisonderwijs krijgen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een kind te ziek is om naar school te gaan, maar thuis wel een aantal lessen kan doen.

Deze site richt zich op de laatste groep: ouders die bewust voor thuisonderwijs hebben gekozen.

Mag je zomaar thuisonderwijs geven?

Nee. Thuisonderwijs is niet bij de wet erkend als vorm van onderwijs. Kinderen van 5 t/m 16 jaar zijn leerplichtig. In Nederland betekent de leerplicht eigenlijk schoolplicht. Het onderwijs moet verplicht op school gevolgd worden.
Er zijn echter 2 mogelijkheden binnen de Leerplichtwet waardoor je gebruik kan maken van je recht op het geven van thuisonderwijs. Dat zijn artikel 5a en 5b van de Leerplichtwet. Het gaat hier om vrijstelling op basis van psychische of fysieke gronden (5a) of op basis van levens- of geloofsovertuiging (5b). Je moet dus zwaarwegende overtuigingen hebben om je kind(eren) thuisonderwijs te kunnen geven.

De resultaten

Omdat thuisonderwijs niet erkend is als onderwijsvorm zijn er maar weinig cijfers te vinden. Wel weten we dat er ongeveer 1100 kinderen in Nederland thuisonderwijs krijgen. En dat aantal groeit de laatste jaren enorm. Uit onderzoeken in binnen- en buitenland is gebleken dat thuisonderwijs bewezen effectief is. Kinderen die thuisonderwijs krijgen lopen gelijk of lopen vaak voor in hun ontwikkeling in vergelijking met schoolgaande kinderen. Ze zijn vaak sociaalvaardiger, hebben meer zelfkennis en kunnen zich makkelijker aanpassen aan wisselingen in hun omgeving. Daarnaast is de wil om te leren vele malen groter dan bij schoolgaande kinderen. Dit is allemaal te danken aan de effectiviteit van een-op-eenonderwijs. Je kunt op die manier het tempo en de leerstijl van je kind volgen. Ook weet je waar de intrinsieke motivatie ligt en kun je daar heel snel op inspelen. Zo gaat het leren makkelijker, leuker en sneller.

Meer weten?

Wil je meer weten over thuisonderwijs? Neem dan eens een kijkje bij de artikelen op deze site. Hier vind je heel veel informatie. Ook kun je meekijken hoe wij thuis werken.