Wat als je thuisonderwijs wilt geven aan je jongste kind, maar je oudere kinderen zitten al wel op school?
Vrijstelling van leerplicht geldt voor elk kind apart. Wanneer er meerdere kinderen in een gezin zijn, wordt er nog steeds gekeken naar het individu. Dus als bijvoorbeeld 2 van je kinderen op school zitten, maar je besluit voor de 3e voor thuisonderwijs te kiezen, dan kan dat.
Ergens is deze regel logisch, maar tegelijkertijd toch ook vreemd. Zeker wanneer je vrijstelling indient op grond van artikel 5 onder b van de leerplichtwet. Dan doe je namelijk een beroep op vrijstelling op basis van geloof- of levensovertuiging. En dat zou logischerwijs dan voor het hele gezin moeten zijn. Je hebt als gezin een bepaalde geloof- of levensovertuiging, niet per kind.
Voorbeeld:
Sanne is van huis uit Christelijk opgevoed en hoewel ze zelf niet zozeer gelovig is, gaat haar kindje (5 jaar) wel naar een christelijke basisschool. Ze is alleenstaande moeder en de vader is niet in beeld.
Dan krijgt ze een relatie met Jonah. Hij is Joods en leert Sanne vanalles over het Jodendom. Ze kan zich erg vinden in deze geloofsovertuiging en bekeert zich tot het Jodendom. Dat haar kindje naar een Christelijke school gaat, staat haar steeds meer tegen. Het contrast met hoe het gezin thuis leeft en wat haar dochter op school hoort en leert is enorm groot.
Ze gaat op zoek naar een Joodse school bij haar in de buurt.
Helaas is die er niet. Sanne besluit daarom haar dochter bij een openbare basisschool in te schrijven. Maar ook hier loopt ze tegen problemen aan. Hoewel ze graag thuisonderwijs wil geven op basis van haar geloofsovertuiging, is dit niet mogelijk omdat haar kindje al ingeschreven staat bij een school.
Wanneer Sanne en Jonah samen een kindje krijgen, besluiten ze om hem thuisonderwijs te geven op basis van hun geloofsovertuiging. Omdat hun kindje nog nooit ingeschreven is geweest bij een school is die mogelijkheid er nu wel.
Vrijstelling van leerplicht geldt dus voor elk kind apart. Wanneer je meer dan 1 kind hebt en die allemaal thuisonderwijs wilt geven, moet je dus ook voor elk kind apart de vrijstelling indienen. Uiteraard mag dit wel in 1 brief, maar ze moeten wel allemaal apart genoemd worden.