Bij ons thuis…

Ik vind het zelf altijd erg leuk om te zien hoe andere hun thuisonderwijs vormgeven. Zeker in het begin, toen ik nog zoekende was, heb ik veel meegekeken bij andere gezinnen via Facebook, Instagram en andere websites. Maar nu ik zelf inmiddels wat meer ervaring heb, vind ik het erg leuk om voor anderen een inspiratiebron te kunnen zijn.

Ik werk vooral thematisch. In het begin wilde ik vasthouden aan om de 2 weken een ander thema, maar dat was geen doen. Nu ben ik hier niet meer zo strak in en duurt een thema zo lang als dat de interesse er is, of als we genoeg behandeld hebben over dat thema.
We werken veel uit boekjes. Ik volg voor een deel de leerlijnen van school zoals de Veilig Leren Lezen methode. Maar ik zoek altijd eerst uit wat voor ons werkt en wat niet. Ik ben namelijk niet zo van het eeuwige herhalen, en dat gebeurt in die methodes wel vaak. Herhaling kan soms wel nodig zijn, maar dan maken we er wel leuke opdrachten van. Tafels leren kun je namelijk ook heel speels leren dmv spelletjes of voorwerpen te gebruiken ipv simpel een rijtje opdreunen. Ik volg dus niet maar 1 methode, maar meng eigenlijk alles een beetje door elkaar en pak eruit wat voor ons werkt.

Waar ik mij wel aan vast hou, dat is de leerdoelenmap van Exova. Hierin staan alle leerdoelen die zijn vastgesteld voor het basisonderwijs door het ministerie van onderwijs. Het leuke aan deze map is dat het kind zelf ook betrokken is bij de ontwikkeling. Bij elk doel dat beheerst wordt, kan er een sticker geplakt worden. Meestal pak ik die map er om de maand bij om te kijken of er nog nieuwe doelen afgevinkt kunnen worden.

Daarnaast hou ik er ook van om een planning te hebben. Hier hou ik mij niet altijd even strak aan, maar zo’n planning werkt bijvoorbeeld wel heel goed wanneer Aaron even iets zelfstandig moet gaan doen. Ik maak deze planning op weektaak.com. Dit is een fantastische website waar je je eigen weektaken klaar kunt zetten. Het kan digitaal, maar je kunt ook een mooi schema afdrukken met icoontjes (al dan niet zelf geupload!). Ik vind het zelf erg duidelijk en goed in elkaar zitten zonder al teveel poespas.

Onze dagen zien er nooit hetzelfde uit. Soms werken we veel uit boeken, andere keer gaan we op pad. Meestal maak ik wel van te voren een weekplanning. Daar staat dan in wat we per dag gaan doen. Ook doe ik vast de werkbladen die we gaan gebruiken in een map. Als we aan het werk gaan, heb ik alles mooi bij de hand. Het helpt mij om wat vastigheid te hebben. In het begin had ik dat nog niet zo, en dan wordt een week toch al snel een soort soepje waarin je vanalles en toch niks doet.

Ik heb een abonnement bij Junior Einstein. Ook daar zet ik werkjes klaar voor de week die gaat komen. Hij kan hier zelfstandig mee aan de slag en dat is ideaal voor de maandagochtend. Dan werkt mijn man thuis en ben ik op mijn werk. Omdat mijn man veel moet bellen, is dat een moment waar Aaron vooral zelfstandig moet werken. Ik hou hier dan ook rekening mee met wat ik op dat moment aanbiedt.

Uiteraard zijn we ook lid van de bieb (waar ik overigens zelf werk 😊) en hebben we een museum jaarkaart.

Verder speelt Aaron heel erg veel. Met Lego, Playmobil, autootjes en lekker buiten met vanalles en nog wat. Hij gaat 2 middagen in de week naar de opvang, waardoor hij even ergens anders is dan thuis en fijn met andere kindjes kan spelen.

Het is fijn om de vrijheid te hebben om overal te mogen leren. Of dat nou uit een boek is, in een museum of door zelf op onderzoek uit te gaan. Je leert overal en elke dag. En de ene dag doe je heel veel en de volgende dag even niet. Wat mij betreft is dat de beste manier om te leren.