Wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?

11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag..! Veel kinderen kijken uit naar dit lichtjesfeest. De echte reden daar achter is vast omdat er dan flink wat snoep opgehaald kan worden 😅. Maar wat is het verhaal nou eigenlijk achter Sint Maarten?

Martinus van Tours

Sint Maarten is afgeleid van de soldaat Martinus van Tours. Martinus is geboren in het jaar 316 in Pannonië, wat nu Hongarije is. Op een dag komt Martinus bij de stad Amiens. Hij ziet een hongerige bedelaar. Waar anderen doorrijden op hun paard, stapt Martinus af. Hij pakt zijn zwaard en deelt zijn mantel door tweeën. Het ene deel houdt hij zelf, maar het andere deel geeft hij aan de bedelaar.

Bron: Dionysiusparochie.nl

Die nacht verschijnt Christus in Martinus’ droom. Hij heeft de mantelhelft van de bedelaar om. Vanaf dat moment besluit Martinus zich te dopen en wijdt de rest van zijn leven aan het Christendom. Hij is een dappere man die veel mensen geholpen heeft. “De Heer is mijn helper en ik ben niet bang voor wat mensen mij aan kunnen doen” was een uitspraak van hem.
Op 8 november 397 overleed hij op 81 jarige leeftijd. Op 11 november wordt hij met bisschoppelijke eer begraven.

Spiritueel

Spiritueel gezien kun je hier een hele mooie boodschap uit halen. De halve mantel die je krijgt is de hulp en aandacht die je van een ander krijgt. De ander ziet jou en helpt je waar hij kan. Je krijgt een halve mantel, de andere helft zul je zelf moeten laten ontstaan. Een ander kan jou niet helemaal omhullen, je zult er zelf aan moeten bijdragen. Een volledige omhulling kan verstikkend werken. Het moet om een omhulling gaan waarbij de ander zichzelf kan zijn en de moed kan vinden om verder te gaan.
Voor de gever van de halve mantel geldt: Je geeft de helft, omdat je zelf ook overeind moet blijven. De mantel zou moeten kunnen aangroeien, zodat je kunt blijven delen zonder zelf onderuit te gaan. Roofbouw op jezelf plegen door alles aan een ander te geven, maakt je uiteindelijk een bedelaar.

Herfstfeest

Net zoals het Michaëlsfeest is Sint Maarten een echt herfstfeest. Alleen gaat het hier niet zozeer om de oogst, maar meer om het naar binnen trekken. Vogels trekken weg, andere dieren bereiden zich voor op de winterslaap. De bomen verliezen hun blad, het is sneller donker buiten. Iedereen maakt zich klaar voor de winter. De lichtjes worden ontstoken. Vandaar ook de lantaarntjes en lampionnen die de kinderen met zich mee dragen tijdens Sint Maarten.
Het is ook de tijd van omkijken naar een ander. Denk aan het delen van eten, het geven van een slaapplaats, eens vragen hoe het nou echt met die ander gaat… Mensen trekken naar binnen, waar het vaak gezellig is. Verwarmd, lichtjes aan… Maar dit geldt niet voor iedereen. Het is goed om daar bij stil te staan.

De jaartafel

Voor de jaartafel rond Sint Maarten passen de kleuren bruin, donkerrood, diep oranje en donker groen.
Natuurlijk mag een klein lantaarntje niet ontbreken. Ook is het leuk om een vaasje met een takje Physalis (lampionplant) neer te zetten. Of knip de oranje lantaarntjes van het takje af en gebruik ze op een andere manier.
Ook kun je zelf een mooie waxinelichthouder maken door gedroogde bladeren op een glazen potje te plakken. Of 1 van deze leuke waxinelicht huisjes?

Ik heb zelf de jaartafel dit jaar rond Sint Maarten bewust wat rustiger gehouden. Sommige elementen keren terug van de herfsttafel, zoals de paddestoel, het hout en de kleuren van de doeken.

Activiteiten rondsom Sint Maarten

Er zijn een aantal leuke activiteiten die ik echt rond de tijd van 11 november vind passen. Ik zet ze even voor je op een rij.

Leuke boeken om te lezen rondom Sint Maarten

  • Tessel viert Sint Maarten
  • Sint Maarten en het beertje
  • Lichtjes voor Sint Maarten
  • Bobbi viert Sint Maarten

Kleurplaten Sint Maarten

Onderstaande kleurplaten heb ik gevonden op internet. Ze zijn dus niet van mijzelf. Ik heb de bronnen erbij gezet. Klik op het plaatje om de PDF te openen, zodat je de kleurplaat uit kunt printen.

Gevonden bij 123lesidee.nl
Gevonden bij Juf Cindy
Gevonden bij Kids ’n Fun
Gevonden bij Topkleurplaat