Hoe zorg je als thuisonderwijzer goed voor jezelf?

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. Al helemaal in het geval van een thuisonderwijzer. Jouw energie en enthousiasme zijn als een leidraad voor je kinderen. Hoe jij je voelt heeft ontzettend veel invloed op de inzet en het enthousiasme van je kinderen.
Wanneer je kinderen enthousiast en leergierig zijn, zal dat enthousiasme snel zakken wanneer jij ongemotiveerd en somber dingen staat uit te leggen. Of gestresst en moe mee gaat naar een museum.
Stel je voor dat je op je werk een leuk uitje hebt, maar er is 1 collega die niks leuk vindt en dat constant laat merken en horen. Dan heeft dat ook invloed op jouw enthousiasme. Zo werkt energie nou eenmaal. Positief of negatief, de kracht van energie die iemand om zich heen heeft is van grote invloed op de rest.

Goed voor jezelf zorgen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast zijn al onze levens allemaal anders en hebben sommigen ook meer hulp tot hun beschikking dan anderen. Maar wees niet bang om hulp te vragen! Soms is het gewoon even nodig om alleen te zijn, even op te laden om weer verder te kunnen. Wanneer je dat doet, geef je automatisch ook weer een goed voorbeeld naar je kinderen toe: het is oké om soms even voor jezelf te kiezen.

“Om hulp vragen is geen teken van zwakte.”

Hulp vragen is voor veel thuisonderwijzers eng. Vaak zijn de mensen in onze omgeving kritisch over het geven van thuisonderwijs. En wanneer je om hulp gaat vragen kun je bang zijn om reacties als: “Zie je wel dat het een slecht idee was! Ik zei toch al dat je het niet aan zou kunnen!” Maar onthou dat deze gedachten je niet verder gaan helpen. Het is ruis. Je vult iets in dat misschien in werkelijkheid niet zo is. Om hulp vragen is geen teken van zwakte.

Wanneer jij behoefte hebt aan hulp om zo goed voor jezelf te kunnen zorgen, neem dan contact met iemand op die je vertrouwt.
Mocht je echt niemand kunnen bedenken in je directe omgeving, ga dan eens op zoek naar bijvoorbeeld andere thuisonderwijzers. Er zijn talloze groepen op Facebook en er is er vast ook wel 1 bij jou in de buurt. Je kunt ook lid worden van de NVvTO. Zij organiseren regelmatig meetings met andere thuisonderwijzers en hebben altijd jaarlijks een grote NBTS party (Not Back To School 😉) waar je allemaal gelijkgestemden kunt ontmoeten. De mensen daar weten als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om ook goed voor jezelf te blijven zorgen als je thuisonderwijs geeft. Ook is er nog een andere organisatie, namelijk TomeetTo. Dat is ook een fantastisch platvorm waar je thuisonderwijzers uit jouw buurt kunt ontmoeten.

Naast dit alles is er ook nog de mogelijkheid om te kijken naar bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de week kinderopvang. Ook als je kindje thuisonderwijs krijgt, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit staat los van school. Op die manier komt je kindje even in een andere omgeving met leeftijdsgenootjes en kun jij even opladen. Wat nog een bijkomend voordeel is, is dat dit regelmatig is. Je hebt dus niet 1 keer even een middag je handen vrij, maar dat keert elke week weer terug. Ook dit kan rust geven.
Wees wel zeer kritisch bij het zoeken naar een geschikte opvang. Er zit namelijk ontzettend veel verschil in soorten kinderopvang. Zo heb ik bewust gekozen voor een kleinschalige opvang met antroposofische kernwaarden.

Hoe je het “goed voor jezelf zorgen” invult, is voor iedereen anders. Je kunt gaan sporten, aan yoga doen, lekker lang in bad gaan of onder de douche staan, een boek lezen, lekker een stuk wandelen, in alle rust het huishouden doen of, zoals ik meestal doe als ik mijn handen vrij heb, bezig met de planning. Ik krijg altijd rust in mijn hoofd als ik mijn planning op orde heb. Ik werk qua thuisonderwijs graag vooruit. Zo hou ik overzicht en hoef ik niet na te denken over wat we moeten doen als we gaan beginnen.

Het ziet er dus voor iedereen anders uit. HOE het eruit ziet maakt ook niet uit, als het maar voor jou goed voelt en jij jezelf weer kunt opladen.
Geef prioriteit aan jouw welzijn. Sta jezelf toe om op te kunnen laden, bij te tanken en je energie te herstellen. Dit komt niet alleen jezelf ten goede, maar zeker ook je kind(eren) en daarmee het willen en kunnen leren van nieuwe dingen.